Manlig hårstyling

Manlig hårstyling. Hur funkar det?

Lite av tradition har män inte samma kunskaper om hårstyling som kvinnor. Men det har förändrats snabbt och speciellt bland de yngre generationerna.
Hur ska du tänka och vilka produkter funkar för ditt hår?

Många nya kunder som kommer till oss har saknad kunskap vid stylande av sitt hår. Oftast känner killar till till vax, gelé och pomader, men inte riktigt förstår varför man har olika och vad som finns mer. Det vanligaste problemet är att håret i stylat tillstånd är för tungt och faller ihop under dagen. Här hos oss vill vi lära våra kunder att bygga frisyren från grunden.

Första grunden vi hjälper dig med är klippningen. En bra klippning behöver inte överstylas. Sen används det en produkt när håret torkar. För när håret torkar får det ett minne hur det ska ligga och då förstärker vi den styrkan med någon typ av prestyler. För att prestylern ska utnyttjas till max så ska det appliceras i fuktigt hår och sen fönas in.

Prestylers kan vara allt ifrån texture spray (saltvatten), styling cream, mousse, hårolja till hårvatten. Alla har dom olika fördelar och mål.

Texture spray (saltvatten): Ger strävhet och mycket styrka. Ska upplevas som att bada i havet. Rekommenderas till alla rakare hår till dom som vill ha spretig frisyr.

Styling cream: Ger fukt och styrka. Rekommenderas från korta till medellängd på håret där slutresultatet är stadga men inte strävhet.

Mousse: Ger mycket fukt och mindre styrka. Rekommenderas för lockiga hår från medel till lite längre hår där slutresultatet är en mjuk frisyr.

Hårolja: Ger fukt och glans. Rekommenderas till långhåriga eller axellångt som vill ha lite vård när det är utsläppt eller uppsatt i tofs.

Hårvatten är tyvärr inget vi har längre då dom andra typerna har tagit över mer och idag finns väldigt få på marknaden.

Så nu när håret har en bra grund stryka så kan vi välja ut vilken typ av finish vi vill ha på stylingen. Här finns det också flera olika altenativ. Allt ifrån vax, pomada, clay, paste, fiber, cream, gelé till texture powder. Under dom senaste 10 åren har flera av produkttillverkare döpt sina vaxer till pomader vilket är problematiskt då det är olika syften med produkterna ifrån början. Men det du ska tänka på är hur du vill ha din färdiga styling. Vill du ha det hårt, mjukt, följsamt, klistrigt, ska det stelna eller ska det gå att arbeta med vidare under dagen?

Det generella alternativen är:

Clay: En mattare finish och oftast lite hårdare i styrkan.

Pomade: En glansigare finish. Stelnar oftast och behöver kammas igenom efter applicering.

Paste: Lite glans och en krämigare känsla när det appliceras som sen stelnar in lite.

Fiber: Bygger volym och är lite klistrig. Kan testas genom att du tar lite mellan tummen och pekfingret

och drar i det så ser du trådarna uppstå.

Cream: Mjukare och lite mer följsamt.

Gelé: Blöt känsla som stelnar in väldigt hårt. Faller gärna ihop då det är så blött.

Texture powder: Ger strävhet och volym men eftersom det är pulver så ger det ingen tyngd.

Och ett sista tips. Använd inte för mycket av produkterna. Ju mer produkt du applicerar så blir det mer tyngd i håret som gör att det lättare faller ihop.

Kom gärna in om du behöver råd om vilken styling som passar just dig och dina mål.